250 Kelimelik Yalakalık: The Sopranos

The Sopranos biz ABD’deyken başlayıp meşhur olmuştu ama HBO’ya abone olmadığımızdan ve mafya dizileri pek ilgimi çekmediğinden uzak durmuştum. Birkaç sezon sonra The Economist‘te methiyeler düzülünce meraklandım, ama bu sefer de 6 sezon olmasından çekindim.

Sonunda 6 sezonu edindim ve Sopranos uzun süre izlenecek DVDler rafımda bekledi. O esnada konuştuğum Sinan tüm zamanların en iyi dizisi olduğunu iddia etti, Cem ise “Keşke yerinde olsam da 6 sezonu baştan oturup izlesem” dedi. Wikipedia Sopranos’un dizi endüstrisini yeniden yarattığını yazdı.

Tony Soprano

Biraz daha araştırınca dizinin 25 Emmy ve 5 Altın Küre aldığını, yaratıcısı David Chase’in sunumu sonrasında HBO’nun o zamanki başkanının baş karakter Tony Soprano için:

“40’li yaşlarda, annesiyle sorunları olan, karısını sevmesine rağmen metreslerle düşüp kalkan, iki genç babası, ajite, depresif, psikoterapi ile hayatının anlamını arayan bir karakter.  Tanıdığım herkesten tek farkı New Jersey’nin baş mafya babası olması”

dediğini okudum. Yukarıdaki özelliklere sahip tanıdığım olmadığı gibi genel tarif de pek ilgimi çekmedi. Ama buna rağmen zevkine güvendiğim herkesin diziyi bu kadar beğenmiş olması iyice meraklandırdı.

Bizim oğlanın yataktan çıkabilmesinden kendi kendine uyumaya başlaması arasında geçen azap dolu 6 ay boyunca zaten saat 20:00 ile 22:30 arası mücadele ile geçiyordu. Değil TV izlemek bazen oğlandan bile erken yattığım oluyordu, dolayısıyla Sopranos’a ancak 2009 Kasım’ında başlayabildik.

Daha ilk bölümlerde koltuğa çivilendik. Senaryo mükemmel, karakterler harika çizilmiş ve Oskarlık (Emmy’lik) aktörler çok inandırıcı, benim için mühim olan müzikler de gayet ince ince seçilmiş. Mafya dizisi olmasına rağmen asıl tema mafyadan ziyade insan psikolojisi olduğundan Dostoyevski yazsaymış olurmuş.

Bitsin istemiyorum, bitince de tavsiyelere açığım.

8 Replies to “250 Kelimelik Yalakalık: The Sopranos”

  1. Tavsiye konusunda Hikmet’in dizilerine katılıyorum. Breaking Bad’i de ekliyorum. Ve Lost, ve Fringe. Bunları keyifle seyrettim.

  2. Eminbey birakin simdi mafyayi, waste management’i falan, Angels in America’yi izlediniz mi? O kadar TDK DVD’ye cektik, getirdik, cocuklar buyudu Sehanim’la koca evde bir basiniza kaldiniz, ki zaten tum olay topu topu 5-6 saat. Tsk tsk tsk*.
    * Kesin izlememissinizdir o nedenle size pesinen tsk’lamakta bir sakinca gormedim. Cunku izlemis olsaydiniz “Ay ne muhtesem bir sey bu. Ay oluyorum galiba. Ay bana bir seyler oluyo.” derdiniz ve benim de (burada dogru “de” kullanimina dikkat) otomatikman haberim olacakti. O cihetle seyettim yani.

  3. Sopranos’un ben de hastasıyım.
    Mad Men’i de izle bak. Onun tavsiyesini de The Economist’ten aldım ben. Kadınların iş hayatındaki yerleri olsun, reklam dünyasına dair yazılar olsun illa bir referans atıyorlardı diziye. Neymiş bu dedim, izledim. Çok beğendim.

  4. 10 sene once Amerikan pop-kulturunu en cok etkileyen 3 dizi Simpsons, Seinfeld ve Sopranos’dur derlerdi.

    Sopranos hanimla birlikte seyrettigimiz ve ikimizin de esit derecede keyif aldigi yegane dizidir – bu yuzden kalbimdeki yeri bir baskadir.

    Dizi konusunda profesor mertebesine eristigimi soyleyebilirim. Network dizilerinden (Lost orneginde oldugu gibi) lastik gibi uzadiklari icin pek haz etmem. Ne varsa HBO’da vardir.

    Drama dalinda nacizane tavsiyelerim:
    1) The Wire (bence gelmis gecmis en iyi dizi, cogu dizinin aksine sezonlar ilerledikce guzellesir, bu kadar farkli karakteri, konuyu hic bir dizide gormek mumkun degildir)
    2) The Sopranos
    3) In Treatment
    4) Generation Kill (wire’cilar yapmis) ve Band of Brothers (ikisi de mini-dizi)
    5) True Blood
    6) Six Feet Under (biraz uzun ve eski, bayabilir)
    7) Dexter ve Californication (Showtime oldugu icin HBO kalitesinde degil ama idare eder)

    Komedi Dalinda:
    1) Curb Your Enthusiasm
    2) Seinfeld
    3) The Office
    4) Entourage
    5) SNL
    6) Top Gear
    7) It’s Always Sunny in Philadelphia

    Kendi yerimde yazmak istiyordum ama useniyordum. Simdi ustumden yuk kalkmis gibi hissettim.

    Dizileri bittorrent’dan indirmek isteyenler olursa detayli aciklamalarim icin:
    http://bit.ly/IvMqK
    (dip not olarak filmlerde korsandan haz etmiyorum ama niyeyse diziler mevzubahis oldugunda o kadar hassas degilim)

  5. en zeki diziler (sıralı değil):
    1. the sopranos
    2. battlestar galactica
    3. west wing
    4. the wire (seyretmedim ama öyle diyorlar)
    5. six feet under

    mansiyon
    1. californication

Yorum Yazınız / Leave a Reply