250 Kelimelik Yalakalık: Roma (Rome, TV Dizisi)

BBC ve HBO gibi iki kurumun eseri olduğunu ve tarihi gerçeklere tabudevirmek pahasına sadık kalındığını okuyunca hoşuma gitmişti, CNBC-E’de izlemeye başladım. İlk bölümler iyiydi ama dizideki seks ve kan dolu sahneler makaslanınca konu anlaşılmaz olmaya başladı; bıraktım.

DVD’yi alır almaz sansürcülerimize müteşekkir kaldım zira DVD’de “Bütün Yollar Roma’ya Çıkar” isimli seçenekle izlerseniz arada ekrana çıkan ara bilgiler sayesinde olaylara daha vakıf olabilirsiniz.

Rome, Sezar

Favori Karakterim Sezar. Asteriks’tekini de Severdim Zaten

Dizi hem çok sürükleyici hem de bir belgesel titizliğinde yapılmış. Arada birkaç karakteri biraz sündürmüşler. Nerelerde abarttıklarını wikipedia sayfasından takip edebilirsiniz.

Hikayeler Sezar, Markus Antonyus, Kleopatra, Sisero gibi tanıdık karakterin etrafında dönüyor ama bir taraftan gerçekçilik amacıyla halktan iki askerin hikayeleri de yandan devam ettirilmiş. Bu askerler Vorenus ve Pullo, Sezar’ın Galya seferi anılarında ismi geçen iki askerden esinlenilmiş.

Herkesin favori karakteri başka. Bazısı sempatik ayı Pullo’yu seviyor, bazısı ise Markus Antonyus’u; benimki ise Sezar. Dahi asker, kurt politikacı, hırslı manipulatör ekstraordiner.

İlk sezonda Sezar’ın cumhuriyeti yıkıp diktatör oluşunu ve sonunda en güvendikleri tarafından 22 yerinden vahşice bıçaklanışını izliyoruz.

İkinci sezon ise Augustus olarak bilenecek olan Sezar’ın yeğeninin oğlu Octavian ve Sezar’ın sağ kolu Markus Antonyus’un iktidar mücadelesi ve tabii ki muhteşem Kleopatra hakkında.

Sevdim çünkü 2000 yıl sonra Roma medeniyetinin izleri hala etrafımızda. Meşhur konuşmacı Sisero Mersin Valisi. Markus Antonyus ile Kleopatra Tarsus’ta “Kancık Kapı” olarak bilinen Kleopatra Kapısı’ndan geçerek buluşmuşlar. Brütüs Sezar’ın ölümünden sonra Bitlis’e kaçmış. Sezar en meşhur sözü “Veni Vidi Vici“‘yi Tokat’ta söylemiş.

Ayrıca müzikler o kadar güzel ki CD’si çıkınca ivedilikle alırım.

BBC ve HBO’daki abiler bir el atsalar da Fatih Sultan Mehmet’i böyle izlesek.

Yorum Yazınız / Leave a Reply